JoomlaWatch Stats 1.2.8_04-dev by Matej Koval

Visitors

Last Week: 54
This Month: 56
Total: 6309 

ΣΕΙΣΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 2003

14-08-2003

Κατά την εκδήλωση του Σεισμού της 14ης Αυγούστου 2003, που έπληξε τo Νησί της ΛΕΥΚΑΔΑΣ, Ραδιοερασιτέχνες της Ομάδας Έκτακτων Αναγκών της Ενωσής μας, ήρθαν σε επαφή από τα πρώτα λεπτά του γεγονότος με την Ομάδα  Ραδιοερασιτεχνών Λευκάδας, η οποία σημειωτέον είναι ολιγομελής και άρχισαν να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τις συνέπειες του σεισμού προκειμένου αυτές να μεταβιβαστούν στην Γ.Γ.Π.Π.

 Αμέσως στήθηκε επικοινωνία, μεταξύ της Λευκάδας και των Ιωαννίνων  στα VHF: (R-1 Λευκάδας)  και των Ιωαννίνων (με ζεύξη Link στο : R-1), με την  Γ.Γ.Π.Π. στα HF (40M) και συγκεκριμένα με τους Ασυρμάτους του SV6GIL από τα Ιωάννινα, ο οποίος είχε ξεκινήσει την επικοινωνία με Λευκάδα και Αθήνα, ενισχυούμενος  αργότερα και από τους SV6GIM και SV6EXJ , όπου και μεταβήκαμε στο Shack του  για καλύτερη οργάνωση και αντιμετώπιση της Έκτακτης αυτής  Κατάστασης , αλλά και εναλλαγή στα MIC ,καθώς οι συνάδελφοι Ραδιοερασιτέχνες της Λευκάδας βρισκόντουσαν εκτός  των οικιών τους, για προφανείς λόγους αλλά και για  συλλογή πληροφοριών και αναμετάδοσης τους (στα VHF), για τις συνέπειες του σεισμού , με άμεσο αποτέλεσμα να μην δύνανται να μεταδώσουν  πληροφορίες στα  HF (40M) απ ευθείας στην Γ.Γ.Π.Π., από το δικό τους εξοπλισμό ( Shacks ). 

Με την πάροδο των ωρών, και την ενεργοποίηση της Ο.Ε.Α. ο  SV6EXJ , κρίνει σκόπιμη την μετάβαση του στην Λευκάδα, όπου κατέφθασαν και άλλοι συνάδελφοι για συνδρομή και ενίσχυση των εκεί ευρισκομένων, συνενοούμενος βέβαια με τους συνάδελφους στα Ιωάννινα, στην Λευκάδα, αλλά και τους ευρισκόμενους στην Γ.Γ.Π.Π., για καλύτερη οργάνωση του Τηλεπικοινωνιακού Κέντρου εκεί, αλλά και  για αντικατάσταση των ντόπιων συνάδελφων οι οποίοι θα άρχιζαν να κουράζονται και βέβαια για να τους δοθεί  χρόνος να μεταβούν και στις οικογένειες τους που είχαν, εγκαταλείψει από την εκδήλωση του σεισμού, αλλά και για ψυχολογική συμπαράσταση των κατοίκων, βλέποντας ξένους  στο Νησί τους ,να αντικαθιστούν εν μέρει τις  άμεσες και αναγκαίες Τηλεπικοινωνίες του Νησιού.  

Βέβαια με την άφιξη μας στο Νησί, είχαν αποκατασταθεί κατά μεγάλο μέρος, οι Τηλεπικοινωνίες αλλά αυτό που διαπίστωσα με έκανε να νοιώσω κάπως άσχημα, δηλαδή η αντιμετώπιση, από τις τοπικές αρχές ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ, <<σας ευχαριστούμε  (αν ειπώθηκε και αυτό), αλλά τώρα έχουμε τα Τηλέφωνα ! σταθερά και κινητά >> .

Μόνο η παρέμβαση μου στην Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Κα  Κανελλοπούλου Αναστασία  έφερε το σωστό, αναμενόμενο και ενδεδειγμένο αποτέλεσμα, δηλαδή να μείνει ο τοπικός συντονιστής στο Σ.Ν.Ο. Λευκάδας , όλες τις ώρες και να αναπτυχθούν κινητοί (Mοbile) σταθμοί , στους καταυλισμούς, στην Πόλη ,αλλά και στους Δήμους του Νησιού, για μετάδοση πληροφοριών σχετικά με την άφιξη εφοδίων κλπ., αλλά και για ότι άλλο χρειαζόταν  η προέκυπτε, οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή. (Νερό , Τροφή κλπ.)

 Αυτό βέβαια επετεύχθη με την ενημέρωση και μόνο που έγινε στην Κα Περιφερειάρχη, ότι σε επόμενο σεισμό θα ΔΙΑΚΟΠΗ και πάλι προφανώς, η Τηλεφωνική κάλυψη του  Νησιού, η θα προκληθεί μπλοκάρισμα και του δικτύου και τότε θα είναι αργά να μας αναζητήσουν, γιατί και εμείς προφανώς θα είχαμε  απομακρυνθεί, ο καθένας στην οικογένεια του, η όπου  αλλού είχε δουλειά.

 Οι επόμενες ώρες και ημέρες κύλησαν  με ρυθμούς στην κυριολεξία, με την παρουσία μας στο Σ.Ν.Ο. ,στους Καταυλισμούς , στην Πόλη, στους κοντινούς Δήμους ,όπου συμβάλαμε στην γρήγορη μετάδοση των πληροφοριών, όσο αφορούσε την άφιξη – διακίνηση των εφοδίων (σκηνές – ράντζα -ιατροφαρμακευτικό υλικό - χημικές τουαλέτες – βρύσες ,είδη  υγιεινής κλπ.) γιατί Όλα καθυστερούσαν ανεξήγητα  να πραγματοποιηθούν και μόνο η ασύρματη ενημέρωση στην Κα Περιφερειάρχη, (κυρίως) ήταν δυνατό να φέρει άμεσο αποτέλεσμα (όπως και γινόταν).     

 

Στο Νησί βέβαια, αφίχθηκαν και άλλοι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης ο Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Υφυπουργοί, καθηγητές Σεισμολόγοι και άλλοι Υπηρεσιακοί  παράγοντες, όπου σε γενόμενη σύσκεψη στο Δημαρχιακό Κατάστημα του Δήμου  Λευκάδας, προεδρεύοντος του  Υπουργού  Δημόσιας  Διοίκησης Κου ΠΑΠΑΔΗΜΑ ΛΑΜΠΡΟΥ στον απολογισμό των 2 προηγουμένων ημερών, για το τι έκανε – τι πρόσφερε ο καθένας, εμείς οι Ραδιοερασιτέχνες, πήραμε ένα μπράβο!

Αυτό ήταν  για μας ,η καλύτερη ανταμοιβή μετά από τόση κούραση, αυτό το μπράβο για μας, εκείνη την ώρα σήμαινε πολλά, σήμαινε ότι η Πολιτεία αναγνωρίζει το τι προσφέρουμε  Εθελοντικά εμείς οι Ραδιοερασιτέχνες για τους συνάνθρωπους μας.

Άφησα βέβαια, ένα μεγάλο διάστημα να μεσολαβήσει από τότε έως σήμερα, για να  αποτυπώσω στο χαρτί ,τα όσα έλαβαν χώρα και διαδραματίστηκαν εκεί, και  μόνο όσοι έχουν ζήσει και βιώσει τέτοιες καταστάσεις, μπορούν να κατανοήσουν τον λόγο, απλά  ( ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ  ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ) ! 

 

Τις ώρες εκείνες, έλαβαν μέρος στις προσπάθειες τις Ο.Ε.Α. με την παρουσία τους στο Νησί της Λευκάδας, οι παρακάτω Ραδιοερασιτέχνες της  Ένωσης  Ραδιοερασιτεχνών  Ιωαννίνων:

 SV6EXJ –  SV6GMR - SV6GIB  – SV6GIM.

 

Και με Ασυρμάτους οι παρακάτω:

SV6GIL - SV6GIR - SW6IED- SV6DBK - SV6DBG - SV6GIJ - SW6HMJ - SV6COG - SV6COH - SV6GMS- SV6EXM

 

Εάν στην προσπάθεια μου να αναπολήσω στην μνήμη μου, τα όσα διαδραματίσθηκαν τότε Εκεί, ξέχασα να αναφέρω κάποιον/ους, ζητώ την κατανόηση του/των .

 

Τέλος αναφέρω, ότι παρόλη την τραγική κατάσταση των στιγμών εκείνων, όλοι όσοι βρεθήκαμε εκεί, φύγαμε παίρνοντας μαζί μας κάποια  εμπειρία, η οποία θα είναι χρήσιμη για το μέλλον, σε παρόμοιες καταστάσεις εύχομαι όμως να μην χρειαστεί:

ΠΟΤΕ  !

 

ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ

SV6EXJ 

 

 

Login Ο.Ε.Α.DX propagation

VHF Aurora : Status
144 MHz Es in EU : Status
Today's MUF & Es : Status

Callsign finder

QRZ callsign lookup:  

Provided by qrz.com

OEA twitter

Google+

 
 
Copyright © 2023 . Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Design by webpoint.gr