ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: Το “QSO” στην ραδιοερασιτεχνική διάλεκτο σημαίνει η συνομιλία που κάνουμε με τον ασύρματο μας με κάποιον άλλο σταθμό. ΚΛΗΣΗ ΣΤΑ ΒΡΑΧΕΑ Για να καλέσουμε γενικά (αυτό συμβαίνει συνήθως στα βραχέα κύματα) χρησιμοποιούμε το “CQ” (σι κιού) που ερμηνεύεται σαν η γενική κλήση για κάθε σταθμό. Πριν όμως καλέσουμε “CQ” σε φωνή ή χειριστήριο πρέπει πρώτα να ακούσουμε αν η συχνότητα που είμαστε είναι κατειλημμένη ή όχι και σε κάθε περίπτωση να ρωτήσουμε: IS THE FREQUENCY IN USE ? (είναι η συχνότητα κατειλημμένη;). Εάν η συχνότητα είναι κατειλημμένη είναι πιθανό να ακούσουμε STAND BY. THE FREQUENCY IS IN USE (περιμένετε, η συχνότητα είναι κατειλημμένη). Αν χρησιμοποιούμε χειριστήριο (μορς) η ερώτηση είναι “Ε” και εάν μας απαντήσουν με “Ε”, αυτό σημαίνει ότι η συχνότητα είναι κατειλημμένη. Η κλήση με “CQ” πρέπει πάντοτε να γίνεται σε μικρά χρονικά διαστήματα και με κάποια διαλείμματα, εάν τυχόν υπάρχει απάντηση. Συνήθως εκπομπή 15˝ με 15˝ ακρόαση. Μια τυπική κλήση “CQ” είναι η εξής : CQ CQ CQ THIS IS SV2AYW. Στο χειριστήριο η κλήση μπορεί να ακολουθηθεί από το “Κ” πού σημαίνει Over. π.χ. CQ CQ CQ DE SV2AYW K ... Ένα “CQ” μπορεί να χαρακτηρίζεται για μια ορισμένη Ήπειρο - Ραδιοχώρα - Πόλη - Διαγωνισμό ή και κλήση επείγουσας ανάγκης. π.χ. CQ DX κλήση μόνο για μακρινούς σταθμούς. CQ AFRICA κλήση μόνο για σταθμούς της Αφρικής. CQ JAPAN κλήση μόνο για σταθμούς της Ιαπωνίας. CQ CONTEST κλήση διαγωνισμού. CQ EMERGENCY κλήση ανάγκης κλπ. Στις επικοινωνίες τους οι ραδιοερασιτέχνες χρησιμοποιούν κατά κόρο τον λεγόμενο Κώδικα “Q”. Ο Κώδικας “Q” έγινε για να υπερπηδήσει τα εμπόδια της γλώσσας μεταξύ των διεθνών επικοινωνιών και για να συντομεύσει μια συνομιλία, αφού είναι διαπιστωμένο ότι πολλά πράγματα που λέγονται στον ασύρματο, είναι τυποποιημένα. Αποτελείται από πολλές συντμήσεις που όλες αρχίζουν με το γράμμα “Q” και έχουν τρία γράμματα, αλλά χρησιμοποιούνται λίγες. Π.χ. για να ζητήσουμε το όνομα κάποιου σταθμού μπορούμε απλά να πούμε QRA? ΚΛΗΣΗ ΣΤΑ VHF Σαν γενικός κανόνας ισχύει ότι πρώτα λέμε το χαρακτηριστικό (Callsign) αυτού που καλούμε και μετά το δικό μας. π.χ. “SV2RM ο SV2CJD που καλεί”. Όταν είμαστε στο εσωτερικό της χώρας μπορούμε να μη λέμε όλο το διακριτικό, αλλά μόνο τα δυο ή τρία τελευταία γράμματα. Όταν είμαστε κινητοί ή φορητοί σταθμοί, καλό είναι στο τέλος του διακριτικού να προσθέτουμε το επίθεμα /Μ για κινητό σταθμό και /Ρ για φορητό, τα οποία προφέρονται Mobile και Portable αντίστοιχα. π.χ. “ο SV2BXK/M καλεί τον SV2AVK/Ρ”. Όταν τώρα είμαστε, σε άλλη περιοχή της Ελλάδας όπου το πρόθεμα “SV” είναι διαφορετικό από το δικό μας, τότε σαν επίθεμα βάζουμε το νούμερο της περιοχής που είμαστε. π.χ. “ο SV2CJE/4 καλεί τον SV2AYW/6”, δηλαδή ο “SV2CJE” που είναι στην περιοχή της Θεσσαλίας καλεί τον “SV2AYW” που είναι στην περιοχή της Ηπείρου.
2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΩΔΙΚΑΣ RST?
Ο Κώδικας “RST” είναι η αναφορά που δίνουμε στον σταθμό με τον οποίο μιλήσαμε. Το R (Readability) σημαίνει ευκρίνεια με κλίμακα από 1-5 και σταδιακά από σήματα τελείως ακατάληπτα μέχρι πολύ κατανοητά σήματα. Το S (Strength) σημαίνει ένταση σημάτων με κλίμακα από 1-9 και σταδιακά από σήματα που μόλις ακούγονται μέχρι πολύ ισχυρά σήματα. Το T (Tone) σημαίνει τόνος, μουσικότητα των σημάτων χειριστηρίου με κλίμακα από 1-9 και σταδιακά σκληρός ήχος με φύσημα μέχρι θαυμάσιος διαυγής ήχος. Το “Τ” το δίνουμε μόνο για εκπομπές χειριστηρίου.
Για να μην υπάρχει μπέρδεμα με τις ώρες στις διεθνείς συνομιλίες, έχει καθιερωθεί μια διεθνής ώρα η Universal Time Coordinated (UTC) ή όπως λεγόταν παλιά Greenwich Mean Time (GMT) και είναι η ώρα του Πρώτου Μεσημβρινού στο γεωγραφικό μήκος 0° στο Sussex της Αγγλίας.
Το Ημερολόγιο (Logbook) είναι ένα από τα υποχρεωτικά έγγραφα που πρέπει να κρατά ενήμερα ο αδειούχος ραδιοερασιτέχνης. Μπορεί να είναι σε χειρόγραφη μορφή ή σε ηλεκτρονικό αρχείο. Στοιχεία που πρέπει να κρατάμε στο ημερολόγιο του σταθμού είναι η ημερομηνία, η ώρα, το χαρακτηριστικό του σταθμού που μιλήσαμε, τον κώδικα “RST”, το είδος της διαμόρφωσης και διάφορες παρατηρήσεις όπως όνομα και τόπος κατοικίας κ.α. Το Logbook μπορεί να ελεγχθεί από την αρμόδια υπηρεσία.
|