Τι είναι το AIS? Το σύστημα AIS σχεδιάστηκε αρχικά για να βοηθησει την αποφυγη συγκρουσεων πλοιων, καθως και να υποστηρίξει τις λιμενικες αρχες στην επίτευξη του καλυτερου ελεγχου της θαλασσιας κυκλοφοριας. Οι πομποί AIS που είναι εγκατεστημένοι στα πλοία περιλαμβάνουν έναν δέκτη εντοπισμού θέσης GPS (Global Positioning System) που υπολογίζει τις συντεταγμένες της θέσης του πλοίου, την ταχύτητά του και την πορεία του. Περιλαμβανει επισης εναν πομπο VHF, ο οποιος μεταδιδει περιοδικα τις πληροφοριες αυτες σε δυο καναλια VHF (συχνοτητες 161,975 MHz και 162,025 MHz - παλια VHF καναλια 87 & 88). Αλλα πλοια η σταθμοι βασης μπορούν να λαβουν τις πληροφοριες αυτες χρησιμοποιώντας έναν δέκτη AIS. Στη συνέχεια, με χρηση ειδικου λογισμικου που επεξεργάζεται τα δεδομένα, τα πλοία εμφανίζονται στις οθόνες συστημάτων πλοήγησης ή σε υπολογιστή.
Πως καταγράφονται οι θέσεις των πλοίων? Το σύστημα βασίζεται στην τεχνολογία AIS (Automatic Identification System). Από τον Δεκέμβριο του 2004, ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας (ΙΜΟ), απαιτεί από όλα τα σκάφη άνω των 299GT να φέρουν συσκευή AIS, η οποία μεταδίδει περιοδικά τη θέση τους, την ταχύτητα και την πορεία τους, καθώς και ορισμένες στατικές πληροφορίες, όπως το όνομα του σκάφους, τις διαστάσεις και λεπτομέρειες σχετικές με το τρέχον ταξιδι. Παραπομπες: IMO: http://www.imo.org/Safety/mainframe.asp?topic_id=754 Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Automatic_Identification_System Αμερικάνικη Ακτοφυλακή: http://www.navcen.uscg.gov/enav/ais/default.htm
Ποια είναι η εμβέλεια του συστήματος AIS? Τυπικά, τα σκαφη με δέκτη AIS με μια εξωτερικη κεραια που τοποθετειται 15 μέτρα πανω απο το επιπεδο της θαλασσας, θα λαβουν τις πληροφοριες AIS, εντος μιας ακτίνας 15-20 ναυτικών μιλίων. Οι σταθμοί βασης που εγκαθίστανται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, μπορουν να επεκτεινουν την εμβέλεια μεχρι 40-60 ν.μ., ακομη και πισω απο απομακρυσμένα βουνά. Η εμβέλεια εξαρτάται από το ύψος της κεραίας, τα εμποδια γυρω από την κεραια και τις καιρικές συνθηκες. Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι βέβαια το υψόμετρο. Εχουμε δει πλοία έως 150 ν.μ. μακριά με μια μικρη φορητη κεραια τοποθετημένη σε βουνό νησιού με υψομετρο 700 μέτρα! Οι σταθμοί βασης μας καλυπτουν πληρως μια ακτίνα 40 μιλίων και περιοδικα λαμβάνουν πληροφοριες από πλοία που βρίσκονται μέχρι και 100 μίλια μακριά.
Πως συλλέγονται τα δεδομένα? Κάθε σταθμός βάσης ειναι εξοπλισμενος με έναν δέκτη AIS, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και μια συνδεση στο Internet. Ο δέκτης AIS λαμβανει δεδομενα, τα οποια υποβαλλονται σε επεξεργασια απο ένα απλο λογισμικο στον υπολογιστη και στη συνεχεια αποστέλλονται σε μια κεντρικη βαση δεδομενων μεσω ενος "web service". Αυτο το λογισμικο ειναι ελευθερο για οσους ενδιαφερονται, με αδεια χρησης GNU.
Τα δεδομένα που λαμβάνονται από τον δέκτη AIS είναι κωδικοποιημένα σε μηνύματα NMEA (6-bit απλό κείμενο). Ένα παράδειγμα: !AIVDM,1,1,,B,1INS<8@P001cnWFEdSmh00bT0000,0*38
Τα μηνύματα AIS περιλαμβάνουν τους παρακάτω βασικούς τύπους πληροφορίας: 1. Δυναμική πληροφορία, όπως η θέση του πλοίου, η ταχύτητα, η πορεία, και η ταχύτητα στροφής. 2. Στατική πληροφορία, όπως το όνομα του πλοίου, ο αριθμός IMO, ο αριθμός MMSI και οι διαστάσεις του. 3. Πληροφορίες που σχετίζονται με το συγκεκριμένο ταξίδι που εκτελεί, όπως προορισμός, εκτιμώμενη άφιξη (ETA)και βύθισμα.
Πως αποτυπώνεται αυτή η πληροφορία στο web site? Η κεντρική βάση δεδομένων λαμβάνει και επεξεργάζεται ένα σημαντικό όγκο δεδομένων. Από αυτά αποθηκεύει τα πιο σημαντικά, τα οποία είναι απαραίτητα να δώσουν μια καλή εικόνα των θέσεων των πλοίων. Περιλαμβάνει επίσης γεωγραφικές πληροφορίες για τα λιμάνια και για άλλες περιοχές, φωτογραφίες πλοίων και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Οι τρέχουσες θέσεις των πλοίων και τα ίχνη της πορείας τους παρουσιάζονται με τη βοήθεια των χαρτών Google maps και με την τεχνολογία της δυναμικής HTML. Το ιστορικό των θέσεων πλοίων, οι αφίξεις και αναχωρήσεις σε λιμάνια, καθώς και διάφορα στατιστικά στοιχεία είναι αναζητήσιμα μέσα από τις ιστοσελίδες μας.
Πόσο συχνά ανανεώνονται τα δεδομένα? Τα δεδομένα που λαμβάνονται καταχωρούνται στη βάση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και συνεπώς είναι άμεσα διαθέσιμα στο χάρτη και στις υπόλοιπες σελίδες. Όμως, οι θέσεις κάποιων πλοίων είναι πιθανό να μην ανανεώνονται συνεχώς (π.χ. όταν κάποιο πλοίο είναι οριακά εντός της εμβέλειας των σταθμών λήψης). Σε αυτήν την περίπτωση κάποια πλοία μπορεί να εμφανίζονται έως και μία ώρα μετά την τελευταία λήψη τους. Σημειώστε επίσης ότι ο χάρτης ανανεώνεται αυτόματα περιοδικά κάθε 2 περίπου λεπτά ή όποτε πατήσετε στο 'Ανανέωση τώρα'.
Ποιος συμβολισμός χρησιμοποιείται για τα πλοία? Τα κινούμενα πλοία εμφανίζονται ως εικονίδια πλοίων που στοχεύουν στην πραγματική πορεία του πλοίου. Τα ακίνητα πλοία (θεωρούνται αυτά που η ταχύτητά τους είναι μικρότερη από 0.5 κόμβους) εμφανίζονται ως μικροί ρόμβοι. Τα εικονίδια των πλοίων είναι χρωματισμένα ανάλογα με τον βασικό τύπο του πλοίου (φορτηγά, δεξαμενόπλοια, επιβατηγά, κλπ.) όπως εξηγείται στη σελίδα με το χάρτη πραγματικού χρόνου.
Είναι δυνατή η επέκταση του συστήματος ώστε να καλύπτει περισσότερες περιοχές? Θεωρητικά, το σύστημα αυτό μπορεί να επεκταθεί σε οποιαδήποτε παραθαλάσσια περιοχή του κόσμου. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται, μπορεί να εγκαταστήσει μία κεραία VHF και έναν δέκτη AIS και να αρχίσει να βλέπει άμεσα τα δεδομένα που συλλέγει πάνω στο χάρτη. Μπορεί επίσης να ενσωματώσει εύκολα τον χάρτη για την περιοχή που τον ενδιαφέρει μέσα στο δικό του web site. Δείτε τη σελίδα 'Καλύψτε την περιοχή σας για περισσότερες λεπτομέρειες.
Πως μπορώ να βλέπω τη θέση του δικού μου σκάφους στο χάρτη? Εάν διαθέτετε ιδιωτικό σκάφος που ταξιδεύει εντός των περιοχών κάλυψης του συστήματος MarineTraffic, μπορείτε να εγκαταστήσετε σε αυτό έναν πομπό AIS, ώστε να καταγράφονται οι θέσεις του στον χάρτη μας. Στα μικρά σκάφη, όπου η εγκατάσταση πομπού AIS είναι προαιρετική, μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν πομποδέκτη CLASS B. Οι πομποδέκτες AIS CLASS B είναι φθηνότεροι από τους δέκτες CLASS A που προορίζονται για τα μεγαλύτερα σκάφη όπου η συμμόρφωση είναι υποχρεωτική. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 700 έως 2000 ευρώ. Δύο συσκευές AIS transponder Class B που θα βρείτε στην αγορά είναι: - SeaTraQ B500 (www.imishellas.gr) - SIMRAD AI50 (www.simrad-yachting.com)
Μπορεί η πληροφορία που παρουσιάζεται να χρησιμοποιηθεί για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας? Σε καμία περίπτωση! Δεν είναι αυτός ο σκοπός του συστήματος. Οι πληροφορίες που παρέχονται αφορούν αποκλειστικά στην ενημέρωση των ενδιαφερόμενων χρηστών του διαδικτύου καθώς και στην αξιοποίησή τους σε ερευνητικές εφαρμογές και δεν σχετίζονται με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Οι πληροφορίες που παρέχονται μπορεί να μην είναι πλήρεις, να παρουσιάζονται με καθυστέρηση ή να εμπεριέχουν λάθη.
|