JoomlaWatch Stats 1.2.8_04-dev by Matej Koval

Visitors

Last Week: 54
This Month: 61
Total: 5918



 

S.O.T.A
Τρίτη, 17 Φεβρουάριος 2009 15:21
To Summits on The Air (SOTA) είναι ένα πρόγραμμα awards που ενθαρρύνει το portable operation από ορεινές και ημιορεινές περιοχές.Απευθύνεται στους αδειούχους ραδιοερασιτέχνες και στους ακροατές των βραχέων (SWLs).

Τα βραβεία (awards) διατίθενται σε 2 κατηγορίες:
  1. Η πρώτη αφορά τους activators, τους ραδιοερασιτέχνες δηλαδή που κάνουν επαφές από -ή αλλιώς «ενεργοποιούν»- την κορυφή που συμμετέχει στο SOTA και η
  2. δεύτερη κατηγορία τους chasers δηλαδή τους ραδιοερασιτέχνες που πραγματοποιούν, ή SWLs που καταγράφουν, επαφές με τους activators στις κορυφές.

Το SOTA -Summits On The Air- εμπνεύσθηκαν στα βήματα του γνωστού IOTA μια ομάδα Άγγλων ραδιοερασιτεχνών στις αρχές του 2002. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που συμμετείχε στο πρόγραμμα με ημερομηνία ένταξης τον Αύγουστο του 2003. Σήμερα στο πρόγραμμα συμμετέχουν πάνω από 20 ραδιοχώρες - Associations και περί τις 20.000 κορυφές.

Οι γενικοί κανόνες -General Rules- αποτελούν το διεθνές πλαίσιο λειτουργίας του SOTA και συντάσσονται απο μια ολιγομελή ομάδα στην G ραδιοχώρα, το Management Team -MT-. Σε καθε Assosiation ο Assosiation Manager -AM- συντάσσει και ενημερώνει το Association Reference Manual -ARM- το οποίο περιέχει τις κορυφές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και τους ειδικούς κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του SOTA σύμφωνα με τις ειδικές γεωμορφολογικές συνθήκες της περιοχής. Έτσι στο SOTA το οργανωτκό σχήμα είναι διεθνές αλλά η όποια άμιλλα έχει τοπικό χαρακτήρα αφού σε κάθε Association απαιτείται και διαφορετικής δυσκολίας προσπάθεια για τη συγκέντρωση των points που απαιτούνται για τη διεκδίκηση των awards. Το ΜΤ μεριμνά και για τη χορήγηση και αποστολή των Cerificates και Trophies του SOTA.

Προυπόθεση για τη συμμετοχή στο SOTA είναι μια βασική πρόσβαση στο διαδίκτυο. H σελίδα www.sota.org.uk είναι ο τόπος συνάντησης που οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τα τελευταία νέα του προγράμματος και τα awards, θα προμηθευτούν την ενημερωμένη έκδοση με το manual -ARM- που αφορά την περιοχή τους, θα συζητήσουν μέ άλλους ραδιοερασιτέχνες για το πρόγραμμα και θα περιηγηθούν στον κατάλογο των κορυφών με χρήσιμα στοιχεία για αυτές όπως το ιστορικό ενεργοποίησής τους, χάρτες και φωτογραφίες.

Η κεντρική σελίδα του SOTA δηλαδή, είναι από μόνη της μια κοινότητα που μας κρατάει σε συνεχή επαφή με το πρόγραμμα και ενθαρρύνει την προσπάθεια. Το κομβικό σημείο όμως του προγράμματος είναι η Database όπου καταχωρούνται όλες οι επαφές στα πλαίσια του SOTA. Με αυτό τον τρόπο κάθε ραδιοερασιτέχνης διατηρεί ένα online logbook της συμμετοχής του στο SOTA και πέρα από την παρακολούθηση των awards που διεκδικεί, μέσω κατάλληλων φίλτρων, μπορεί και να συγκρίνει άμεσα την προσπάθειά του με αυτή όλων των άλλων συναδέλφων σε όλες τις Association σε συγκεκριμένες μπάντες συχνοτήτων ή/και modes.

Στην Ελληνική Association περιλαμβάνονται οι 4 SV ραδιοχώρες: SV, SV/A, SV5 και SV9. Για τις ανάγκες του προγράμματος και λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένες γεωπολιτικές παραμέτρους η χώρα χωρίστηκε σε 12 περιοχές (Regions). Την εποπτεία και την παροχή πληροφοριών για κάθε Region αναλαμβάνουν οι Region Managers -RM-. Σε κάθε Region αποδίδεται στις κορυφές που συμμετέχουν ένας τριψήφιος αναγνωριστικός αριθμός. Ολες οι κορυφές με τις συντεταγμένες της θέσης τους και τα αντίστοιχα points για τη συμμετοχή τους στα SOTA awards αναφέρονται αναλυτικά στο Ελληνικό reference manual -ARM-. Στην επιλογή των κορυφών λαμβάνεται μέριμνα ώστε να συμμετέχουν και πολλές κορυφές με μικρή ή καθόλου δυσκολία ώστε να είναι προσβάσιμες όχι μόνο στον έμπειρο ορειβάτη αλλά και τον απλό πεζοπόρο. Σε κάθε περίπτωση όμως όλοι μας οφείλουμε να διαφυλάξουμε το επίπεδο του SOTA σαν ένα πρόγραμμα awards που αφορά το portable operation κάτω από τις πολύ ειδικές συνθήκες που συνεπάγεται η προσέγγιση με ίδια μέσα της απομακρυσμένης και σαφώς καθορισμένης κορυφής.

Οι βαθμοί -points- που αποδίδει κάθε κορυφή εξαρτώνται από το υψόμετρό της και διαφέρουν σε κάθε Association. Έτσι η δυσκολία του SOTA προσαρμόζεται στις ειδικές γεωμορφολογικές συνθήκες που παρουσιάζονται στις διάφορες περιοχές του πλανήτη. Τα διάφορα awards που υποστηρίζονται σήμερα από το SOTA και μπορεί να διεκδικήσει ένας activator σήμερα στην Ελλάδα είναι 6, ενώ αντίστοιχα ένας κυνηγός -chaser- 4.

Το SOTA όμως, όπως θα διαπιστώσετε, είναι πολλά περισσότερα από τα awards. Ο σχεδιασμός της εκδρομής σε μια απομακρυσμένη πιθανά κορυφή, το ταξίδι, η επιλογή της διαδρομής, η φυσική προσπάθεια της ανάβασης, το επιτυχημένο portable operation και η ασφαλής επιστροφή είναι το καθένα χωριστά μια μικρή περιπέτεια. Οι περιορισμοί στο φορτίο που μπορούμε να μεταφέρουμε με άνεση και ασφάλεια σε συνδιασμό με τον δεδομένο λίγο χρόνο που έχουμε στην κορυφή για operation ανεβάζουν ιδιαίτερα ψηλά τον πήχυ της ραδιοερασιτεχνικής μας ικανότητας στην επιλογή του εξοπλισμού, των κεραιών μας, της τροφοδοσίας που θα χρησιμοποιήσουμε και τέλος, της πρόβλεψης όσο αφορά τη διάδοση και το συνδιασμό της μπάντας συχνοτήτων με το κατάλληλο mode εκπομπής. Έτσι το SOTA, μέσα από την εμπειρία μας, εξελίσεται σε ενα συνεχή πειραματισμό και έρευνα τόσο όσο αφορά τον πεζοπορικό ή ορειβατικό εξοπλισμό μας όσο και το ραδιοερασιτεχνικό -ή Radio Load- που ανεβάζουμε στην κορυφή, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία και για πλήθος ιδιοκατασκευών που δοκιμάζονται πραγματικά στην πράξη και κάτω από ιδιαίτερα κρίσιμες συνθήκες (καιρικές και όχι μόνο). Οι μπάντες ακούγονται πολύ διαφορετικά από τις κορυφές. Απομακρυσμένοι από τον θόρυβο της πόλης και με το φυσικό πλεονέκτημα του υψομέτρου ακούμε σήματα σε ποιότητα και ποσότητα τελείως διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει στο shack μας.Λόγω της συνήθως αναγκαστικά QRP εκπομπής μας αποκτούμε ένα νέο πιο ρεαλιστικό αισθητήριο για το τι σημαίνουν και τι μπορούν να κάνουν τα watts του πομποδέκτη μας καθώς και για τη σημασία της απόδοσης κεραιών και μηχανημάτων.
Ακολουθεί πίνακας κορυφών της Ηπείρου.
Οι activators (εκτός από τους ντόποιους) πρέπει να χρησιμοιποιούν το επίθεμα /6/P μετά το διακριτικό τους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ, καθώς και στην σελίδα της ελληνικής ομάδας SOTA (http://www.sota.gr)

 

Login Ο.Ε.Α.



DX propagation

VHF Aurora : Status
144 MHz Es in EU : Status
Today's MUF & Es : Status

Callsign finder

QRZ callsign lookup:  

Provided by qrz.com

OEA twitter

Google+

 
 
Copyright © 2024 . Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Design by webpoint.gr